Rumunija- yra pietryčių Europoje. Šalis ribojasi su Bulgarija, Vengrija, Moldova, Serbija ir Ukraina. Be to krantus skalauja Juodoji jūra. Moderni Rumunija atsirado 1859 m. susijungus Moldovos ir Valakijos kunigaikštystėms. 1877 m. valstybė tapo nepriklausoma. 1881 m. parlamento nutarimu Rumunija paskelbta karalyste. Po Pirmojo pasaulinio karo valstybės teritorija prasiplėtė prijungus Transilvaniją, Bukoviną ir Besarabiją.
BENDRIEJI DUOMENYS APIE ŠALĮ:
Plotas- 237 500 km²
Sostinė-Bukareštas (1 883 425 gyventojų)
Gyventojų skaičius- 19 042 936 gyventojų
Religija- 86,7% Stačiatikių
Kalba-Rumunų
Elektros srovė-visoje šalyje 220-240voltų. Europietiško tipo rozetės ir elektros kištukai.
Pinigai- Naujoji Rumunijos lėja
MUITINĖ:
Vykstant į Rumuniją vizos nereikia užtenka tapatybės kortelės. Tapatybės kortelė, kurios galiojimo terminas baigiasi kelionės metu, laikomas negaliojančiu. Su savimi vežtis galima iki 800 cigarečių, 400cigarilių, 200cigarų, 1kg rūkomojo tabako. Iki 10litrų alkoholinių gėrimų.
TELEFONAS
Šalies kodas skambinant iš Rumunijos +40, į Rumuniją 00
SEIFAI
Savo asmeninius daiktus, pinigus ir brangenybes patariama saugoti viešbučio seifuose, kurie būna kambariuose arba viešbučio registratūroje. Kitais atvejais už prarastus daiktus ir jų saugumą viešbutis neatsako.
ARBATPINIGIAI
Restoranuose ir viešbučiuose paprastai paliekama 10 % nuo sąskaitos sumos.
SVEIKATA
Prieš kelione pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinos medicininės pagalbos užsienyje ir papildomų išlaidų, susidariusių dėl draudiminio įvykio, apmokėjimą. Sveikatos draudimo užsienyje polisus galima įsigyti kelionių agentūrose arba draudimo bendrovių atstovybėse. Skiepai yra nereikalingi.
KLIMATAS
Šalyje būna vasaros karštos, o žiemos švelnios. Temperatūra labai skiriasi kalnuose bei žemumose. Žiemą vidutinė temperatūra yra -5˚C – +10˚C, o vasarą – apie 25˚C – 35˚C.
MAISTAS IR GĖRIMAI
Rumunų virtuvėje gausus daržovių ir vaisių, prieskoninių žalumynų ir aštrių prieskonių pasirinkimas. Daržovės marinuojamos ir dažnai paduodamos kaip garnyras prie mėsos ir žuvies. Kaip ir moldavų virtuvėje, gausybė patiekalų su sūriu (brinza) ir kukurūzų miltais. Nepaprastai mėgstamos ir ant žarijų, grotelių keptos bei troškintos daržovės. Pavyzdžiui, įdarytos paprikos (Ardei Umpluti), baklažanų ir faršo apkepas (Musaka), įdaryti kopūstai-balandėliai (Sarmale), baklažanų salotos (Salate de Vinete). Rumunijoje labai platus valgių asortimentas iš kukurūzų.
Įsiminta