Oficialiai Lenkijos Respublika yra centrinės Europos šalis, turinti sienas su Vokietija, Čekijos Respublika, Slovakija, Ukraina, Baltarusija ir Lietuva, supama Baltijos jūros ir Kaliningrado srities. Lenkija yra devinta pagal teritorijos dydį šalis Europoje.
BENDRIEJI DUOMENYS APIE ŠALĮ
Plotas - 312 679 kv.km
Gyventojai - 38 433 600 gyventojų
Sostinė - Varšuva
Valstybinė kalba - lenkų
Religija - beveik visi Lenkijos gyventojai yra Romos katalikai
Valiuta - Lenkijos zlotas
VIZA
Lietuvos piliečiams vykstant į Lenkiją viza nereikalinga. Užtenka turėti asmens tapatybės kortelę.
KLIMATAS
Lenkijos klimatas – jūrinis šiaurinėje dalyje, pereinantis į žemyninį keliaujant į pietus. Žiemos Lenkijoje palyginti šaltos, dažnai gausiai prisninga, dėl to geriausias metas lankytis šalyje – vasara ir ruduo, kuomet daug saulėtų dienų, tačiau oras paprastai nebūna labai karštas. Vidutinė sausio temperatūra sostinėje Varšuvoje yra -3ºC, liepos +21ºC.
VIRTUVĖ
Šalyje dominuoja kiaulienos, avienos, veršienos, paukštienos patiekalai, pagardinti prieskoniais ir krienais. Dažniausias garnyras – bulvės, rauginti kopūstai, grybai. Svečiuojantis Lenkijoje, reiktų paragauti bigos – raugintų kopūstų ir rūkytos mėsos troškinys, golonka w piwie – kiaulės koja alaus padaže, patiekiama su krienais, pierogi – tradiciniai lenkiški koldūnai, įdaryti mėsa, raugintais kopūstais, varške ar uogomis. Obuolių arba aguonų pyragas, žagarėliai bei spurgos – labiausiai mėgiami lenkų desertai.
Keletas tradicinių Lenkijos patiekalų:
Smalec – lydyti kiaulės taukai su svogūnais bei mairūnais, tepami ant duonos ir patiekiami su raugintais agurkais kaip užkandis.
Boczek ze slinka – rūkyta šoninė, įdaryta džiovintomis slyvomis.
Sztuka miesa w sosie chrzanowym – virta jautiena krienų padaže.
Golonka w piwie – kiaulės koja alaus padaže, patiekiama su krienais. Tai tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, atkeliavęs iš Bavarijos.
Zeberka w miodzie – šonkauliai medaus padaže.
Kaszanka – dešrelės, įdarytos pakepintais grikiais, sumaišytais su kiaulės krauju.
Karp po zydowsku – karpis drebučiuose su razinomis. Senas žydų virtuvės patiekalas.
Pierogi – tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, koldūnai. Gali būti su mėsos, raugintų kopūstų ir grybų, varškės ir grūstų bulvių ar uogų įdaru.
Nalesniki – lietiniai su uogienės, vaisių, varškės ir kitokiu įdaru.
Knedle – bulviniai virtiniai su vaisių (dažniausiai slyvų) įdaru.
KĄ APLANKYTI
ĮSTAIGŲ DARBO LAIKAS
TRANSPORTAS
Miestuose kursuoja autobusai ir tramvajai. Miestuose viešasis transportas kursuoja 5.00 – 23.00 val, o tarpmiestiniai autobusai ir traukiniai kursuoja pagal savo tvarkaraščius. Lenkijos kelių būklė pastaraisiais metais stipriai gerėja, atnaujinamos automagistralės ir greitkeliai. Geležinkelių tinklas taip pat išvystytas. Lenkijoje didžiuosius miestus jungia greitųjų traukinių linijos – vienintelės tokios Rytų Europoje. Varšuvos Šopeno tarptautinis oro uostas yra lyderiaujantis regiono oro uostas, kasmet aptarnaujantis apie 10 mln. keleivių. Iš šio oro uosto galima tiesioginiais skrydžiais pasiekti ne tik Europos, bet ir Šiaurės Amerikos bei Azijos didmiesčius.
LAUKTUVĖS
Populiariausios lauktuvės iš Lenkijos: gintariniai ir sidabro papuošalai, rankų darbo piešiniai ant stiklo, nėriniai, lenkiškas alus. Taip pat populiaru iš Lenkijos parvežti velykinių verbų arba keramikos dirbinių iš Boleslawieco keramikos gamyklos. Dar Lenkijoje verta įsigyti medienos ir vilnos dirbinių.
Įsiminta