ŠALIES SPECIFIKA
Slovėnijos teritorija yra maždaug tris kartus mažesnė negu Lietuvos, bet gyventojų tankumas yra daugiau negu dvigubai didesnis. Šalies teritorija labai kalnuota, o miškai apima apie 60 proc. Aukščiausią šalies kalną galima išvysti netgi Slovėnijos vėliavoje. Klimatas Slovėnijoje labai skirtingas ir permainingas. Šiaurinėje šalies dalyje lietaus tikimybė nedidelė, o pietvakarinėjė dalyje jo galima sulaukti kur kas daugiau ir dažniau. Vasaros čia karštos ir sausos, žiemos šaltos ir lietingos. Vidutinė temperatūra žiemą - -2 laipsniai šalčio. Tiesa, jeigu mėgstate žiemos sportą, Slovėnijoje esantis Kranjska Gora kalnų kurortas patiks kiekvienam. Tai vienas iš pigiausių slidinėjimo kurortų Europoje. Jeigu planuojate atostogas į Slovėniją ir norite gero bei saulėto oro, siūlytume kelionę planuoti birželio-rugsėjo mėnesiais. Ekstremalaus sporto mėgėjams tiks bet kuris metų laikas. Šalis gali pasigirti savo mineralinių vandenų šaltinių gausa bei nepaprasto sodraus skonio vynu, kuris Slovėnijoje brandinamas ir gaminamas jau ne pirmą dešimtmetį. Tai puiki proga, kelionės metu, pasilepinti SPA procedūromis. Turistamas susikalbėti nebus sunku, nes šalyje dauguma gyventojų supranta tiek angliškai, tiek vokiškai. Taip pat reikėtų žinoti, kad keliaujant į Slovėniją papildomų vizų ar leidimų Lietuvos Respublikos piliečiams nereikia.
ŽMONĖS
Slovėnai yra labai paslaugūs, draugiški ir taikūs žmonės, todėl įsivelti į konfliką su vietiniais tikrai neturėtumėte. Jie visada stengiasi pagelbėti jų šalyje viešintiems turistams bei noriai su jais susipažįsta. Beje, slovėnai yra pamaldūs žmonės, tad prieš lankantys bažnyčioje būtinai tinkamai pridenkite rankas ir kojas.
PIRKINIAI IR ARBATPINIGIAI
Lauktuvėms puikiai tiks stiklo gaminiai, tradicinis kriaušių ar mėlyniu skonio vynas, įvairi atributika su šalies inicialais, gaminiai ar užkandžiai iš slovėnų mėgstamos mėsos – arklienos. Taip pat nepamirškite ir medaus - Slovėnijoje jau kelintus amžius klesti bitininkystės tradicijos. Šalyje nepriimta palikti arbatpinigių, nebent smulkius centus apvalinant iki didesnės kupiūros.
TRANSPORTAS
Norintiems savarankiškai pažinti šalį ir atrasti įdomiausius kampelius, tai geriausia atlikti keliaujant automobiliu. Slovėnijos keliai yra tvarkingi ir gerai išvystyti, tik kalnuose gana siauroki, todėl būkite atsargūs. O jeigu norit keliauti Slovėnijos automagistralėmis, būtina turėti kelių vinjetę. Susisiekimas viešuoju transportu šalyje yra patogus ir be didelių spūsčių. Dažnai kursuojančiu autobusu ar traukiniu greitai ir nebrangiai pasieksite norimą vietą, o už vienkartinį bilietą sumokėsite apie 1.30 Eur. Beje, Liublianoje autobusai važiuoja visą savaitę nuo 5 val. ryto iki 23 val. nakties (kai kurie net nuo 3 val.) arba iki vidurnakčio. Užsivėlinus mieste, galima rinktis taksi paslaugas – apie 0.89 Eur už vieną pravažiuotą kilometrą.
SVEIKATA IR SAUGUMAS
Tiems, kas kelionę planuojate į Slovėnijos kalnus, rekomenduojame su savimi pasiimti maudymosi kostiumėlį, rankšluostį, patogią kuprinę, drabužius ir avalynę, tinkamą keliauti po kalnus (batai turėtų būti su auliuku ir rantuotu padu, neslystančiu einant per akmenis), apsiaustą nuo lietaus, kepurę, saulės akinius bei apsauginį kremą nuo saulės. Taip pat iš anksto pasirūpinkite sveikatos draudimu.
MAISTAS
Slovėnų virtuvei didelę įtaką daro kaimyninių šalių virtuvės: Austrijos, Italijos, Kroatijos ir Vengrijos. Čia galima paragauti beveik visų rūšių makaronų, labiausiai mėgstami pieno produktai, kiauliena, aviena, grikių košė, vandens ir miško gėrybės, įvairios daržovės bei vynuogės. Be to, slovėnai labai didžiuojasi kepama duona, kuri yra labai įvairių rūšių ir skonių, kepama net specialioms progoms. Todėl tikėtina, kad pietaujant ar vakarieniaujant vietiniame restorane, kartu su patiekalais jums atneš duonos bei sūrio.
Verta paragauti:
- Potica - tradicinis pyragas (tešlos vyniotinis su graikiniais riešutais);
- Gibanica - pyragas su aguonomis, obuoliais, graikiniais riešutais bei sūriu ir grietinėle;
- Riče t- riebi sriuba, verdama iš bulvių, morkų, pomidorų, pupelių, taip pat svogūnų, ropinių kopūstų, gardinama česnakais.
- Fritaja - gaminama iš šparagų, svogūnų ir kiaušinių. Kartais šparagai keičiami grybais.
- Kremna rezina - tai vienas populiariausių slovėnų gardumynų – vanilinis kreminis pyragas.
Prie patiekalų puikiai tiks vietinis pusiau saldus vynas.
PATARIMAI
Jeigu planuojate šalyje praleisti daugiau nei 3 dienas, Jūs privalote apie tai pranešti policijai ir užregistruoti savo viešnagę. Tai negalioje tuo atveju, jei apsistojote viešbutyje – jie tuo pasirūpina iš anksto. Atostogas į Slovėniją planuokite vasarą, nes vasaros metu Liublianos pilyje organizuojamos įvairių filmų peržiūros po žvaigždėtu dangumi. Būtinai nuvykite į Planicos slėnį! Ten Jūsų lauks ekstremaliausias nusileidimas stačiausiu lynu pasaulyje. Įspūdingas skrydis yra 566 m ilgio ir vos per kelias sekundes išvystomas 99 km/h greitis.
Įsiminta