Pula – miestelis Sardinijos salos pietuose, nutolęs apie 25 km nuo pagrindinio Cagliari oro uosto, čia gyvena apie 7 tūkst. žmonių. Šiltuoju sezonu į miestelį atvyksta daugybė turistų mėgautis saulės voniomis, šilta jūra. Ypač daug turistų būna liepą ir rugpjūtį.
Puloje rasite daug populiarių viešbučių, restoranų, parduotuvių, kitų pramogų. Lankytojus pakeri ilga balto smėlio pakrantė – Santa Margarita bei didingi Sulcis kalnai – būtent gamtos įvairumas šalia Pulos sukelia didžiausią žavesį. Naktį į centrinę aikštę susirenka vietiniai ir turistai, norintys pasidžiaugti šiltomis vasaros naktimis čia pat esančiuose restoranuose, baruose ar besižvalgydami po parduotuves, kurios sezono metu dirba tikrai ilgai.
Visi stengiasi nepraleist antradieniais vykstančio turgaus, kur galima rasti visko – nuo šviežių vaisių, daržovių, žuvies iki aprangos, žaislų, paplūdimio įrangos.
Šių dienų Pula - ne tik poilsiautojų traukos centras. Stebėtinai gražūs balto smėlio paplūdimiai ir šio kurorto krantus skalaujanti žydra jūra dažnai tampa fonu televizijos reklamose ar kino filmuose. Taigi Pula nors ir nedidelis kurortas, bet turintis ką parodyti ir kuo sužavėti kiekvieną keliautoją.
Ką aplankyti Puloje?
- Jeigu mėgstate keliauti pėsčiomis, nenusivilsite įžengę į Pixina Manna mišką, kuriame atsiveria nepaprastas peizažas, matyti upeliai, o miško takeliai jus nuves iki Rio Montixeddu upės krioklių.
- Vasaros naktimis mieste verda gyvenimas: daug koncertų bei festivalių, tokių kaip “Pula Dimensione Estate” ir “Nora Jazz Festival”, kurie vyksta nuostabiame archeologiniame kraštovaizdyje.
- Pula garsėja savo istorija, kuri išlikusi archeologiniame Noros miestelyje. Šiandien šis miestelis - akivaizdus įrodymas, kiek Viduržemio jūros civilizacijų palietė Sardiniją. Šiame archeologiniame komplekse pamatysite mažą Sant’Efisio bažnyčią, kuri byloja XI a. ir yra pastatyta nuostabioje vietoje priešais jūrą. Jeigu domitės archeologija bei istorija, jums patiks Giovanni Patroni muziejus, kuriame saugomi senoviniai gyventojų buities reikmenys. Aplankykite Noros lagūną, kurioje yra gausybė paukščių rūšių. Šalia rasite parką, kuriame prižiūrimi jūros vėžliai bei banginiai.
Ko paragauti?
- Sardinijoje virtuvė pasižymi Italijos, Ispanijos ir Turniso kultūrų deriniu. Būdami Sardinijoje paragaukite vietinių kepyklėlių keptos kvapnios, ką tik iš krosnies ištrauktos duonos, taip pat Sardinija garsi šviežių jūros gėrybių patiekalais, įvairių rūšių sūriais, alyvuogėmis ir geru vynu. Verta apsilankyti Sardinijos vynuogynuose, kur spaudžiami ir parduodami vietiniai vynai.
- Vienas iš tradicinių Sardinijos patiekalų yra bottagra – rūkyti kuojų ikrai, kurie valgomi kaip užkandis arba su spagečiais. Taip pat nepraleiskite progos paragauti vadinamosios piemenų duonos - pane carasau, kurią pagardinus pomidorų padažu ir kiaušiniu, vietiniai vadinama pane frattau. Dauguma vietinių duoną kepa tiesiog namuose.
- Mėsos mėgėjai turėtų paragauti ypatingo patiekalo - porchetto arrosto. Tai ant iešmo keptas paršiukas arba tradicinis sardiniečių patiekalas Carne a carraxiu, kuris kepamas žemėje iškastoje duobėje.
- Sardinija garsi pekorinu – avių pieno sūriu, kurio įvairiausių rūšių galima rasti visoje saloje. Taip pat paragaukite rūkyto rikotos sūrio.
- Saldumynų pagrindas – medus, migdolai ir apelsinai, todėl mėgėjai turėtų paragauti sas seadas (saldžių bandelių su sūriu ir medumi), torrone (nugos rūšis) bandelių sas pardulas, sos papassinos, formaggelle ir, žinoma, vietinių ledų.