Olbia yra miestelis Sardinijoje, kuri priklauso Italijai. Gyventojų čia – apie 50 tūkst., miestas yra pagrindinė jungtis tarp Sardinijos ir žemyninės Italijos. Miesto pavadinimas ne kartą keitėsi – Olbia atsirado romėnų laikais, vėliau viduramžiais vadinta Civita, dar vėliau - Nauja Žeme Pausania ir galų gale nuo 1940 m. susigrąžino senąjį vardą Olbia, reiškiantį „laimingas miestas“.
Olbia yra šios salos dalies ekonominis centras, visai šalia Costa Smeralda – labai lankomo kurorto. Būtent čia iškilo pirmieji Sardinijos viešbučiai, tačiau net ir iki šiol miesto apylinkės išliko vieni gražiausių Viduržemio jūros salų ruožų su mažai paveikta gamta ir natūralumu.
Ką aplankyti Olbijoje?
- Nuragai - paslaptingi kūgio formos akmeniniai bokštai, kurie buvo pastatyti dar II a. p. Kr. Dabar manoma, kad jie buvo statomi kaip gynybiniai pastatai. Šiandien Sardinijoje išlikę mažiau kaip 7 tūkst. nuragų, seniau šis skaičius buvo didesnis, kai kurie iš dabartinių gerokai apgadinti vietinių žmonių, gamtos, erozijos, tačiau vis tiek stebina savo pastatymo technika.
- San Simplicio bazilika – tai šventovė Olbijoje, kuri buvo pradėta statyti XI a. ant nedidelės kalvos ir pabaigta jau XII a. Didelėje aikštėje priešais baziliką ir šiandien išlikę žymekliai, kuriais romėnai žymėjo kelią iš Olbijos į kitą miestelį – Telti.
- San Pantaleo, Santa Teresa ir Capo Testa – vaizdingi kaimeliai, kuriuose rasite jaukias siauras gatveles, daugybę pardavinėjamų rankdarbių ir įdomių suvenyrų.
- Olbijoje žiūrėdami į jūrą išvysite mėlyną, žydrą, turkio ir smaragdo spalvas. Mėgstantys nardymą taip pat liks sužavėti po vandeniu slypinčiu grožiu. Garsiausi paplūdimiai - La playa, Squalo, Pellicano - juose rasite viską, ko reikia keliautojams.
Ko paragauti?
- Sardinijoje virtuvė pasižymi Italijos, Ispanijos ir Turniso kultūrų deriniu. Būdami Sardinijoje paragaukite vietinių kepyklėlių keptos kvapnios, ką tik iš krosnies ištrauktos duonos, taip pat Sardinija garsi šviežių jūros gėrybių patiekalais, įvairių rūšių sūriais, alyvuogėmis ir geru vynu. Verta apsilankyti Sardinijos vynuogynuose, kur spaudžiami ir parduodami vietiniai vynai.
- Vienas iš tradicinių Sardinijos patiekalų yra bottagra – rūkyti kuojų ikrai, kurie valgomi kaip užkandis arba su spagečiais. Taip pat nepraleiskite progot paragauti vadinamosios piemenų duonos - pane carasau, kurią o pagardinus pomidorų padažu ir kiaušiniu, vietiniai vadinama pane frattau. Dauguma vietinių duoną kepa tiesiog namuose.
- Mėsos mėgėjai turėtų paragauti ypatingo patiekalo - porchetto arrosto. Tai ant iešmo keptas paršiukas arba tradicinis sardiniečių patiekalas, kuris kepamas žemėje iškastoje duobėje.
- Sardinija garsi pekorinu – avių pieno sūriu, kurio įvairiausių rūšių galima rasti visoje saloje. Taip pat paragaukite rūkyto rikotos sūrio.
- Saldumynų pagrindas – medus, migdolai ir apelsinai, todėl mėgėjai turėtų paragauti sas seadas (saldžių bandelių su sūriu ir medumi), torrone (nugos rūšis) bandelių sas pardulas, sos papassinos, formaggelle ir, žinoma, vietinių ledų.