Forsa Dagras – mažas ramus miestelis, priklausantis Mesinos provincijai. Žavus kurortas įsikūręs ant stačios 420 m uolos. Nuo Taorminos nutolęs apie 10 km, nuo Katanijos oro uosto – apie 70 km.
Už 3 km nuo centro, netoli uolėtos pakrantės, išsidėsčiusi Marina Dagro kurortinė zona. Tai vieta, mėgstantiems ramų ir romantišką poilsį. Nuo aukštos uolos atsiveria nuostabi panorama: smaragdinė jūra, kalnai, uolėti skardžiai.
Forsa Dagro miestelyje gyvena tik apie 1 tūkst. gyventojų. Pirmąkart rašytiniuose šaltiniuose Dagro miestelis paminėtas 1117 m., kai normanų grafas Rodžeras II slėnį padovanojo graikų bazilijonų vienuoliams, gyvenusiems Šv. Petro ir Pauliaus vienuolyne.
Pavadinimas kilo nuo upės Agro, o Forsa – nuo karališkosios šeimos, kuri, įsigijusi miestelį, suteikė jam naujas administracines teises.
Ką aplankyti kurorte?
- Miestelyje yra trys bažnyčios. Viena žymiausių – XVI a. barokinė „Chiesa Madre“ bažnyčia, kurioje stovi marmurinė Šv. Katerinos iš Aleksandrijos statula.
- Didingą miestelio praeitį mena viduramžių pilies griuvėsiai. Netoli miestelio, jaukiame gamtos prieglobstyje, Agro upė įteka į Jonijos jūrą.
Ko paragauti?
- Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotos. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.
- Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).
- Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.
- Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.