Betankurija - buvusi Fuerteventuros sostinė, kuri išsidėsčiusi nuostabiame slėnyje, šalia išdžiūvusios vietos, kuria iki XVI a. tekėjo upė. 1405 m miestą atrado normanų užkariautojas Jean de Bethencourt, todėl kurortui buvo suteiktas jo vardas.Betankurija buvo sostinė tik kurį laiką, kol vietiniai gyventojai pradėjo išvykti iš miesto dėl ariamos žemės trūkumo. Šiandien miestas daugiausia pajamų gauna iš vienadienių turistų.
Ką aplankyti Betankurijoje?
- Ne be reikalo miestas buvo įkurtas slėnyje: tai turėjo apsaugoti sostinę nuo piratų puldinėjimų. Tačiau 1593 m piratas Jaban įsibrovė į Betankuriją ir sugriovė viską, įskaitant gražiąją Santa Marijos bažnyčią, kuri nebuvo atstatyta iki pat 1691 m.
- Morro Velosa laikoma geriausia apžvalgos aikštele, iš kurios atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į slėnį. Tai unikali panorama iš 650 m aukščio, iš kurio matyti šiaurinė Fuerteventura. Šią apžvalgos aikštelę rasite Tegu kalnuose. Kad patektumėte į apžvalgos aikštelę, pirmiausia turėsite praeiti pro vaizdingą sodą, čia esančiame pastate rasite užkandžių barą bei galėsite pasimėgauti puodeliu kavos. Be to, išvysite ne tik nuostabią panoramą, bet ir didelių skulptūrų, būsite supažindinti su geologine miesto istorija, sužinosite, kaip anksčiau slėnyje gyveno žmonės, kol sala nebuvo atrasta.
- Jeigu jus traukia pamatyti rankų darbo amatus, turėtume apsilankyti Casa Santa Maria, kuriame ne tik galėsite įsigyti rankų darbo produkcijos, bet ir pamatyti, kaip dirba vietiniai amatininkai bei menininkai.
Ko paragauti?
- Ispanų virtuvėje vyrauja jūros gėrybės, čia puoselėjamos giliausios Viduržemio jūros regiono maisto gamybos tradicijos. Tačiau jos virtuvė unikali, kadangi Ispanijos istorijoje persipynė daugybė kultūrų. Galima išskirti tris pagrindines kryptis: Viduržemio regiono Ispanija (visi pakrantės regionai nuo Katalonijos iki Andalūzijos), vidaus Ispanija (Kastilija ir Madridas) bei Atlanto Ispanija (visa šiaurinė pakrantė nuo Galicijos iki Nevaros).
- Viduržemio regiono Ispanijoje valgoma daug jūros gėrybių. Populiariausi patiekalai: paella - ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis ir smulkinta mėsa, arroz negro - patiekalas su juodaisiais ryžiais ir jūros gėrybėmis, gazpacho - šalta įvairių daržovių sriuba.
- Vidaus Ispanijos regione verdamos tirštos sriubos, pavyzdžiui, iš česnakinės duonos gaminama Kastilietiška sriuba, gaminami sotūs troškiniai, pavyzdžiui, cocido madrileno.Tradiciškai maistas konservuojamas sūdant (Ispaniškasis kumpis) arba mirkant alyvų aliejuje (Manchego sūris).
- Atlanto Ispanijos regione populiarūs daržovių ir žuvies troškiniai, pavyzdžiui, pote gallego ir marmitako.
- Kiekvienoje užeigoje, kavinėje ar bare jums pasiūlys lengvų užkandėlių - tapas. Kitos populiarios užkandėlės: Tortilla de patatas- omletas su bulvėmis, ensalada rusa - balta mišrainė, delikatesai - vytintos dešros, pavyzdžiui, Fuet, padengta baltuoju pelėsiu, ir kumpis, pavyzdžiui, Jamon Serrano.
- Populiariausi saldumynai: empanadillas - mažučiai saldūs arba pikantiški pyragėliai, ensaimadas - maljorkietiškas saldus pyragas, crema catalana - desertas su karamele, turron- iš riešutų gaminamas saldumynas, primenantis chalvą arba griliažą.
- Ispanai labai mėgsta gerti kavą bei garsėja vienu seniausiu žinomu vynu - Chereso, kuris gaminamas specifiniu būdu.