Algeras – miestas, esantis šiaurės vakarų Sardinijos dalyje, ant Viduržemio jūros kranto, turintis apie 44 tūkst. gyventojų.
Atostogos čia tampa vis populiaresnės ir vis daugiau keliautojų atrandą šį Sardinijos kraštą. Algeras dar kitaip vadinamas mažąja Barselona, kadangi miestelio architektūroje išlaikoma kataloniška dvasia, kuri čia jaučiama dėl seniau saloje šeimininkavusių ir įtaką padariusių ispanų. Svarbi miesto dalis – prieplauka, padedanti palaikyti miesto ekonomiką, taip pat ir puošianti Algerą gražiais laiveliais. Algeras draugiškas kurortas turistams: visus traukos objektus bei puikius smėlio paplūdimius galite aplankyti tiesiog vaikščiodami pėsčiomis.
Pats senamiestis – vaizdingas ir žavintis savo siauromis gatvelėmis, kuriose galima pasijusti lyg labirinte, daugumoj šių gatvių nevyksta automobilių transportas. Žinoma, mieste rasite ir viską ko reikia pilnaverčiam poilsiui – čia gausu viešbučių, barų, kavinių ir restoranų, kurie dėl jūros gėrybių patiekalų turi puikią reputaciją.
Ką aplankyti Algere?
- Nardymo entuziastams rekomenduoja pasinerti į jūros gelmes saugomoje teritorijoje Conte uoste.
- Šeimoms siūloma apsilankyti nuostabiame Le Ragnatele nuotykių parke, kuriame kartu galėsite laipioti medžiais skirtingomis trasomis bei įveikti kliūčių ruožus. Jūsų laukia puikios linksmybės, o įveikus visas trasas tikrai neatsispirsite gardžiai kvepiantiems barbekiu patiekalams.
- Via Ferrata del Cabirol skirta tikriems ekstremalams, kurie ištroškę nuotykių. Verta leistis į specialiai įrengtą trasą, kadangi vaizdas į jūrą iš 200 m tikrai kvapą gniaužiantis.
- Tiems, kas domisi gotikine architektūra, bus įdomu išvysti išlikusius kataloniečių gotikos elementus. Puikūs pavyzdžiai - San Francesco bažnyčia bei Santa Maria katedra. Taip pat d'Albis rūmuose galėsite pasigrožėti išlikusiais senoviniais gotikos langais.
- Dar vienas objektas, kurį tiesiog būtina aplankyti kelionės metu - Grotte di Nettuno. Tai ne tik garsiausios, bet didžiausios uolos visoje Sardinijoje. Tiesa, jos kiek toliau nuo Algero, tačiau iki jų puikiai nusigausite iš Algero uosto, iš kurio jus nuplukdys valtimi. Kelionė tikrai neprailgs, kadangi galėsite grožėtis nuostabiais kalnų bei jūros vaizdais. Nettuno uolos mena priešistorinius laikus: manoma, kad jos susiformavo prieš 2 mln. metų. Šiandien beveik išsiaiškinta, jog šias uolas pirmykščiai žmonės naudojo savo reikmėms.
Ko paragauti?
- Maisto gurmanams rekomenduojama kelionę po Algerą pradėti nuo šio patiekalo - omaro, pagaminto pagal kataloniečių receptą, kuris rekomenduojamas bet kuriame gurmanų restorane.
- Sardinijoje virtuvė pasižymi Italijos, Ispanijos ir Turniso kultūrų deriniu. Būdami Sardinijoje paragaukite vietinių kepyklėlių keptos kvapnios, ką tik iš krosnies ištrauktos duonos, taip pat Sardinija garsi šviežių jūros gėrybių patiekalais, įvairių rūšių sūriais, alyvuogėmis ir geru vynu. Verta apsilankyti Sardinijos vynuogynuose, kur spaudžiami ir parduodami vietiniai vynai.
- Vienas iš tradicinių Sardinijos patiekalų yra bottagra – rūkyti kuojų ikrai, kurie valgomi kaip užkandis arba su spagečiais. Taip pat nepraleiskite progot paragauti vadinamosios piemenų duonos - pane carasau, kurią o pagardinus pomidorų padažu ir kiaušiniu, vietiniai vadinama pane frattau. Dauguma vietinių duoną kepa tiesiog namuose.
- Mėsos mėgėjai turėtų paragauti ypatingo patiekalo - porchetto arrosto. Tai ant iešmo keptas paršiukas arba tradicinis sardiniečių patiekalas, kuris kepamas žemėje iškastoje duobėje.
- Sardinija garsi pekorinu – avių pieno sūriu, kurio įvairiausių rūšių galima rasti visoje saloje. Taip pat paragaukite rūkyto rikotos sūrio.
- Saldumynų pagrindas – medus, migdolai ir apelsinai, todėl mėgėjai turėtų paragauti sas seadas (saldžių bandelių su sūriu ir medumi), torrone (nugos rūšis) bandelių sas pardulas, sos papassinos, formaggelle ir, žinoma, vietinių ledų.