ŠALIES SPECIFIKA
Makedonija – vidurio Balkanų valstybė, kuri neturi priėjimo prie jūros, su giliais slėniais ir labai kalnuota. Tai valstybė, kuri pritraukia daug keliautojų dėl savo natūralių kalnų ir gamtos grožio. Makedonijoje vyrauja subtropinis, pereinantis į žemyninį klimatas. Vasaros šalyje yra karštos ir sausos, termometro stulpelis šokteli gerokai aukščiau +30 laipsnių karšio, o žiemos – šaltos, kalnuose oras gali atvėsti iki -20 laipsnių šalčio. Turistų sezonas Makedonijoje prasideda balandžio pabaigoje, o didžiausio jų antplūdžio sulaukia birželį-rugpjūtį. Mėgstantys vėsesnį oro renkasi rugsėjo ir spalio arba balandžio ir gegužės mėnesius, kuomet oras būna maloniai šiltas ir gaivus. Makedonijoje yra ir žiemos kurortų, todėl mėgstantys pramogas snieguotuose kalnuose gali džiaugtis atostogomis ir žiemą. Šalyje yra keletas išties puikių slidinėjimo kurortų. Dėl vis dar esančių nesutarimų su Graikija dėl valstybės pavadinimo, kai kurios valstybės bei tarptautinės organizacijos, šalį vadina „Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija“
PIRKINIAI
Populiariausi turistų pirkiniai yra medus, arbata, perlai, terakotiniai indai, rankų darbo kilimai, siuvinėti tekstilės dirbiniai, vynas bei medžio drožiniai. Lauktuvėms rekomenduotume aukštos kokybės raudoną vyną iš Šiaurės Makedonijos, kuris bus be galo puikus ir įsimintinas suvenyras. Taip pat stačiatikiškos ikonos gali būti mažu, tačiau išskirtiniu prisiminimu iš šios šalies.
ŽMONĖS
Makedonai yra šilti, linksmi, labai dosnūs, paslaugūs ir draugiški žmonės, mėgstantys bendrauti tiek pasilinksminimo vietose, tiek namuose. Taip pat jie labai svetingi, todėl kiekvienas čia atvykęs pasijus lyg būtų sutikęs seniai matytą draugą. Tiesa, Makedonijoje prieš vykstant į svečius geriau pirmiau sulaukti jų kvietimo ar bent jau įspėti šeimininkus, kad planuojate juos apsilankyti – netikėti vizitai nėra priimtini šioje šalyje. Makedonai nemėgsta kažkur skubėti, tad vėluoti bent 15 min. čia visiškai normalu. Su vietiniais nesunkiai turėtumėte susikalbėti ir angliškai bei rusiškai.
TRANSPORTAS
Makedonijoje autobusai yra pagrindinė susisiekimo priemonė miestuose ir tarp miestų. Jie važinėją visą parą, bet naktį yra retesni. Vienkartinis viešojo transporto bilietas kainuoja apie 0,56 Eur. Juos galite įsigyti autobusų arba geležinkelio stotyje, informacijos centruose. Šalies pažinimui galite rinktis autobusus, traukinius, maršrutinius taksi, nuomotis automobilį arba naudotis taksi paslaugomis. Patogiausia būtų keliauti nuomotu automobiliu arba taksi, kurios paslaugų kainos šalyje yra labai nedidelės. Kilometrą su taksi galite nuvažiuoti tik už 40 euro centų. Taip pat galėsite pasiekti įvairias gyvenvietes, į kurias nenuvyktumėte autobusu. Keliaujantys automobiliu turėtų žinoti, kad visi magistraliniai keliai yra mokami, o mokesčio dydis priklauso nuo transporto priemonės tipo ir įveikto atstumo.
MUZIKA
Makedonijos miestuose ir miesteliuose gausu tiek tradicinės, tiek populiariosios muzikos festivalių. Spalio mėnesį Makedonija džiaugiasi dviem šauniais festivaliais, vyno bei džiazo, kurie sukviečia daugybę vietinių gyventojų bei miesto svečių, o lapkritį muzika vėl netilsta, nes prasideda rudens muzikos festivalis. Čia muzika skamba visur ir visada. Makedonijos muzikoje ryški bizantiškosios muzikos įtaka, populiarūs šokiai rateliais, dažnai grojama Balkanų fleita kavalu, dūdmaišiu gaida, tambūru ir kt. Iš šiuolaikinės muzikos populiari pop muzika, rokas.
MAISTAS
Šalies virtuvei daug įtakos turėjo kaimyninės šalys, ypač Graikija ir Turkija, todėl makedonai gali pasiūlyti kupiną įvairovės meniu. Virtuvėje svarbią vietą užima avienos ir kiaulienos patiekalai, avies, ožkos ar karvės sūris ir daržovės, Makedonai mėgsta spalvingą ir išraiškingą maistą, todėl patiekalams naudoja nemažai pikantiškų prieskonių, kuriais gardinamos daržovės, iš kurių populiariausios įdarytos paprikos, baklažanai, mėsa kimšti pomidorai. Be jų Makedonijos gyventojų kasdienybė sunkiai įsivaizduojama. Populiariausi patiekalai, kuriuos verta paragauti:
Tarator – sriuba, gaminama iš agurkų, jogurto, česnako ir graikinių riešutų.
Ajwar padažas iš saldžiųjų paprikų (itin mėgiamas).
Burek – tai pikantiškas pyragas, dažniausiai įdarytas fetos sūriu, špinatais, malta mėsa ir bulvėmis.
Turli tava – tradicinis makedonietiškas troškinys, gaminamas iš egzotiškos daržovės, pavadinimu okra, bulvių, baklažanų, maltos mėsos, paprikų, svogūnų ir ryžių, patiekiamas su natūraliu jogurtu.
Selsko meso – mėsa, troškinta moliniame puode su svogūnais, grybais ir pomidorais.
Shopska salata – makedonietiškos salotos, gaminamos iš stambiai pjaustytų agurkų, pomidorų, paprikų, svogūnų ir fetos sūrio.
Būtina paragauti Giuvečo, Kjoftinjos, kebabų, jie Makedonijoje dieviški. O prie gardžių patiekalų puikiai tiks vietinis vynas, turkiška kava ar įvairaus skonio raki.
Pietūs ar vakarienė dviem asmenims, įskaitant gėrimus, kavinėje kainuoja apie 7-8 eurus. Porcijos stulbinančiai didelės, maistas visada šviežias ir skanus. Beje, šalies restoranuose nėra populiaru palikti arbatpinigių.
SVEIKATA IR SAUGUMAS
Keliaujant į Makedoniją su savimi turėkite pasą arba asmens tapatybės kortelę, trumpalaikiam vizitui (iki 90 dienų) vizos įsigyti nereikia. Privalomų skiepų taip pat nėra. O jeigu planuojate ilsėtis aktyviai, pasirūpinkite bendru sveikatos draudimu.
Įsiminta